U susret Evropskoj prijestonici kulture: Poetsko veče “Novski talasi” Aleksandra 30/06/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Poetsko veče “Novski talasi”

U petak, 30. juna Kuća nobelovca Iva Andrića biće ispunjena stihovima novskih pjesnikinja koje će se u 20 časova publici predstaviti u poetskoj večeri pod nazivom „Novski talasi“.

Ovo veče za cilj ima afirmaciju poezije kao uvijek aktuelnog oblika umjetničkog izražavanja u našem inspirativnom gradu od skalina. Od antičkog perioda, kada je poezija zvanično krunisana kao kraljica umjetnosti, do danas, prošli su vijekovi, a ona još uvijek neupitno predstavlja „so života“, kako kaže dr književnosti Maja Stokin. Od trenutka stvaranja, do čitanja, pjesma prolazi značajan put od autora, do čitaoca pri čemu (p)ostaje prijatelj i svjedok najtananijih posebnosti ljudske duše.

Za Hercegnovsku publiku svoje stihove će kazivati pjesnikinje Višnja Kosović, Snežana Vukićević Čvoro, Branka Denda, Teodora Kovač, Teodora Pantelić i Milica Bošnjak, a program će moderirati Dijana Krivokapić. Na sceni će ovom prilikom biti izložene slike autorke Jelene Nikčević iz ciklusa nadahnutog koloritom morskog svijeta.

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.