U susret Evropskoj prijestonici kulture: Umjetnički performans – Omaž Maji Perfiljevoj Aleksandra 29/06/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Umjetnički performans – Omaž Maji Perfiljevoj

Na gradskoj plaži u Tivtu, u četvrtak, 29. juna u 22h, biće izveden umjetnički performans rediteljke Dušanke Belade. Performansom koji je posvećen Maji Perfiljevoj, umjetnica će odati počast njenom pjesničkom nasljeđu i proširiti svijest o njenoj vezi s gradom Tivtom.

Dio performansa je i intervencija umjetnice na kući Maje Perfiljeve na Pinama inspirisana potrebom na čuvanje sjećanja jedne žene stvarateljke koja je svojim radom doprinijela kulturi grada Tivta.

Ovaj performans dio je sedmodnevnih umjetničkih rezidencija, pod nazivom škART REZIDENT II, koje ovih dana u Tivtu realizuje Nevladino udruženje ŠkArt uz podršku European Endowment for Democracy, i Opštine Tivat. Program ima za cilj da mladim umjetnicima pruži priliku da se bliže upoznaju sa angažovanim umjetničkim praksama i stvaraju u inspirativnom okruženju. Učesnici ovog programa, u saradnji sa renomiranim crnogorskim umjetnicima i mentorima, bave se istraživanjem društvenog aktivizma kroz formu filma, vizuelnih umjetnosti, i performansa.

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati i javnosti prezentuje brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene koji pripremaju, realizuju i razvijaju značajne projekte kroz kulturu i umjetnost i tako transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.