U susret Evropskoj prijestonici kulture: Umjetnički performans Operose održan u hotelu Mamula Island Aleksandra 26/05/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Umjetnički performans Operose održan u hotelu Mamula Island

Umjetnički performans Operose
Umjetnički performans Operose
Koncertom najcjenjenijih narodnih pjesama i djela regionalnih kompozitora “Buđenje proljeća” počela sezona kulturnih događaja u hotelu Mamula Island.
Umjetnički performans ,,Buđenje proljeća i ljubavi” održan je u hotelu Mamula Island, a u okviru višegodišnje saradnje sa Operosa Opera festivalom. U tvrđavi bogate prošlosti, otrgnutoj od zaborava, uz puno poštovanje kulturnog i istorijskog nasljeđa, publika je uživala u najcjenjenijim narodnim pjesmama naših i odabranim djelima regionalnih kompozitora.
U posebnom ambijentu koji predstavlja novitet u okviru hotelske ponude u regionu, raskošna predstava okupila je renomirane crnogorske talente, soprana Oliveru Tičević, gitaristu Radoša Malidžana i solistkinju baleta iz ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, Maju Marković.
Generalni menadžer hotela Hening A. Šaub (Henning A. Schaub) je kazao da je umjetnički performans ,,Buđenje proljeća i ljubavi” početak kulturne ponude na ostrvu, što je veoma važan segment i naše ukupne ponude.
– Raznovrsni kulturni programi i događaji, kao i podrška lokalnim umjetnicima, biće neizostavni dio ponude Mamula Island namijenjene gostima našeg hotela, lokalnim posjetiocima i široj publici. Naš cilj je da promovišemo i podržimo lokalno stvaralaštvo, staro i novo, te da zaista obezbijedimo pozornicu kako bi se ono predstavilo širokom auditorijumu. Operosa je jedan od najboljih primjera organizacije koju podržavamo već dugi niz godina i srećan sam što ovaj svečani trenutak mogu podijeliti sa njihovim timom i muzičkim talentima. Cilj nam je da ovdje njegujemo kulturni dijalog i pospješimo bolje razumijevanje crnogorskog duha koji ovu zemlju čini tako posebnom i lijepom. U narednim mjesecima ćemo ugostiti brojne mlade umjetnike koji će kroz različite fome umjetnosti Mamula Island iskoristiti kao jedistvenu scenu za prezentaciju kulturnog dobra Crne Gore. To je naš doprinos obogaćivanju zajednice. Mamula Island čuva istoriju, tradiciju i kulturu, koju želimo da predstavmo gostima iz cijelog svijeta – poručio je Šaub.
Dodao je da više godina podržavaju Operosa festival i da su veoma ponosni što konačno mogu i da ugoste neke od njihovih koncerata i mladih umjetnika.
Operska diva, Olivera Tičević, kazala je da je velika čast i zadovoljstvo nastupati pred domaćom publikom.
– Mnogo sam srećna što je to ovog puta na Mamuli.Spoj tradicije, muzike i kulture najbolje edukuje ljude. Čini mi se da baš zbog toga operu nabolje razumiju svi kada je na maternjem jeziku, kao što smo to večeras uradili. Festival Operosa je mnogo približio ovaj umjetnički iskaz široj publici a mladim umjetnicima je omogućio da se predstave na najbolji način i na odličnim scenama. Tako sam se i ja na Operosa festivalu prvi put predstavila crnogorskoj publici. Zato se i vraćam ovom festivalu jer predstavlja sve ono što opera jeste – kazala je Tičević.
Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.