U susret Evropskoj prijestonici kulture: Uspešno završen Rubix festival u Tivtu Aleksandra 04/08/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Uspešno završen Rubix festival u Tivtu

Od 28. do 30. jula 2023. godine u kompleksu Porto Montenegro u Tivtu uz prisustvo velikog broja posetilaca i značajnu pažnju javnosti i medija uspešno je održano prvo izdanje RUBIX festivala! Festival spaja ljubitelje muzike, umetnosti, pozorišta i tehnologije, a organizatori su Fešta i Adriatic Marinas.

RUBIX je otvorila visoko nagrađivana predstava “Paklena komedija” slavnog holivudskog glumca John Malkovich-a uz pratnju 25 članova orkestra. Iste večeri Puccini orkestar koji čini 24 muzičara predstavio je svoje obrade legendarnih muzičkih hitova u produkciji DJ Chrisa Younga i agencije Deepsonar.

Drugog dana festivala, uživo je nastupila poznata britanska grupa Morcheeba, nakon čega je na binu izašao Francesco Tristano, poznati klavirski virtuoz, kompozitor i producent, priredivši spektakularan koncert na klaviru sa primesama elektronskih zvukova. Iste večeri Kotor Art je sa članovima Bečke filharmonije predstavio projekat Vienna Calling.

Trećeg dana, festival je zatvorila muzička zvezda, poznati britanski DJ Damian Lazarus, kao i Armen Miran, Novak (NotSoSerious) i Marko Čađenović.

 

Festivalski prostor Sinhra sa pogledom na Boku Kotorsku predstavlja jedinstveni ambijent za ovu manifestaciju. Najvažniji izvođači nastupili su na glavnoj “Synchro bini” koja je okružena ključnim zonama kao što su izložbeni prostor, prostor za radionice, prostor za opuštanje, tehnološki kutak i toranj s pogledom na celi festival. Tokom sva tri dana trajanja Festivala dana posetioci su uživali u tehnološkim performansima i audio-vizualnim efektima brojnih izvođača te brojnim radionicama i majstorskim kursevima poput keramike, 3D printanja, oslikavanja tijela, plesa, slikanja i brojnim drugim aktivnostima.

 

Gurmani su imali priliku isprobati kulinarske specijalitete, degustirati vina i pohađati gastronomske kurseve. Izložbeni prostor na festivalu bio je rezervisan za skulpture i audio-vizualna umetnička dela, pružajući kreativno ispunjenje posetiocima različitih interesa.

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.