U susret Evropskoj prijestonici kulture : Veče posvećeno Nebojši Glogovcu u okviru Budva Grad Teatra Aleksandra 10/08/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture : Veče posvećeno Nebojši Glogovcu u okviru Budva Grad Teatra

Večeras, na sceni Između crkava, sa početkom u 21 čas, biće upriličeno veče posvećeno Nebojši Glogovcu, čija je glumačka karijera obilježila i tokove festivala „Grad teatar“. 2009. godine festival je Nebojši Glogovcu dodijelio i nagradu „Grad teatar“ za pozorišno stvaralaštvo zarad „kontinuiranog doprinosa kvalitetu festivala ’Grad teatar’, ostvarenog prepoznatljivom i raskošnom glumačkom igrom”.

Na scenama „Grada teatra“ Nebojša Glogovac je kao mladi glumac prvi put zaigrao 1992. u „Velikoj pljački“ Džoa Ortona u režiji Dejana Mijača. Igrao je i u dvije pozorišne koprodukcije u Mijačevoj režiji; 1993. godine u predstavi „Lažni car Šćepan Mali” i 1994. u „Troilu i Kresidi”. 1993. godine gledamo ga u predstavama „Lizistrata“ Petra Zeca i „Tamna je noć“ Egona Savina. Tokom narednih decenija Glogovac je postao jedan od vodećih glumaca regiona, podjednako prisutan i na pozorišnim scenama i na filmu. U Budvi publika je bila počastvovana da svjedoči njegovim bravurama toga perioda u predstavama „Saloma“ Romana Viktjuka, „Šine“ Slobodana Unkovskog, „Hadersfild“ Aleks Čizholm, a poslednji put u „Razbijenom krčagu“ Igora Vuka Torbice.

U razgovoru za ,,Vijesti“, povodom gostovanja predstave “Razbijeni krčag”, u intervjuu za „Vijesti“ Nebojša Glogovac se osvrnuo i na iskustvo prisustva na scenama „Grada teatra“: „Emotivno sam vezan i za Budvu i za ’Grad teatar’, više od dvadeset godina imam ovdje nekolicinu veoma dobrih prijatelja, a ta prijateljstva započela su dok smo radili predstave “Lažni car Šćepan Mali”; “Troil i Kresida”;… Tu sam, kao mlad glumac, onako u naletu, pun želje i ambicije, proveo dosta vremena. Posle me je jako obradovala i nagrada koju sam dobio, tako da danas uvijek imam poseban osjećaj kad se vraćam u Budvu. Tu je i ta sjajna publika koju ovaj festival ima, koja se kroz skoro trideset godina, koliko traje ‘Grad teatar’, potpuno zaljubila u pozorište. To smo osjetili i sada. Nismo primjetili da su ljudi napuštali predstavu, a kiša je lila. Kako da onda mi ne “poludimo” na sceni i da joj ne uzvratimo emociju. Mislim da ćemo i mi
pamtiti ovo izvođenje “Razbijenog krčaga”.”

Tokom večeri biće prikazan kratki film Radivoja Andrića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, rađen povodom komemoracije održane u matičnom pozorištu, i izbor fotografija sa predstava odigranih na scenama “Grada teatra”. Ujedno, prijatelji i kolege Nebojše Glogovca govoriće o zajedničkom radu i provedenom vremenu (Vojislav Brajović, Svetozar Cvetković, Nikola Vukčević, Radenko Marović…), dok će Milena Lubarda Marojević, direktorka JU “Grad teatar”, uručiti plaketu porodici.