U susret Evropskoj prijestonici kulture: Završena manifestacija “Dani Mula” Aleksandra 23/04/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Završena manifestacija “Dani Mula”

Promocija Knjige "Dani Mula"
Promocija Knjige "Dani Mula"

Izletom po Mulu 23.4.2023. godine uspešno je okončana trodnevna kulturna manifestacija “Dani Mula“ u organizaciji Mjesne zajednice Muo, a pod pokroviteljstvom Opštine Kotor. Gosti manifestacije, istaknuti regionalni i domaći kulturni djelatnici, kao i svi zainteresovani, imali su priliku da se upoznaju sa bogatom kulturnom baštinom ovog malog bokeljskog ribarskog mjesta.

dana manifestacije objeleženo je 120 godina od rođenja i 40 godina od smrti istaknutog jugoslovenskog crtača stripa, slikara i ilustratora Andrije Maurovića rođenog na Mulu. Održan je naučni skup na kom su vrsni poznavaoci njegovog života i stvaralaštva iz Evrope govorili o ovom istaknutom umjetniku. Ovorena je izložba “Maurović se vraća doma!“ autora Stanke Janković Pivljanin i Veljka Krulčića i predstavljena knjiga “Maurović: od Mula do Mula“ autora Veljka Krulčića. Prikazanj su filmovi: “Andrija Maurović: mag stripa” produkcije RTCG–CEKUM iz 2017., po scenariju Bogića Rakočevića i Derviša Selhanovića i u režiji Saše Terzića i “Zvonimir Šepat o Andriji Mauroviću”, Frana Šepata i Ivana Kovača (svetska premijera).

2. dana održan je naučni skup “Muo: (ne)zaboravljena kulturna baština Boke kotroske” na kom su ugledni stručnjaci govoriti o značaju Mula koji je često skrajnut na kulturnoj mapi Boke Kotorske. Upriličen je koncert: „Sitno cmilje pokraj mora raste“ – oživljeni notni zapisi Ludvika Kube s Mula iz 1907., a učestvovali su „Đude“ – KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina, FA „Nikola Đurković“ iz Kotora i tivatska klapa „Belezza“.

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.

 

Izvor: jadrannovi.me